

Byn verkar någon gång ha övergetts i befintligt skick och det mesta lämnats kvar. Alla husen har i stort sett samma inredning. Allt av sten. Sängar, hyllor, skåp, sittplatser mm. Rena Familjen Flinta.

Här ses en karta över hela byn.
Skarabrae ligger precis inne i Bay of Skail. Har kan man ankra om dyningen inte bär in för svårt.
Resterna av gårdagens kuling gör sig fortfarande påmind.






Här ses en modell över hur det troligen såg ut på den tid det begav sig.
Så här ser det ut från luften nu.

Vår bilfärd går vidare mot Kirkwall. Huvudstaden på Orkney. Ligger på norra delen av mainland. Försökerförst hitta en hederlig pub men det verkar inte vara lika populärt härsom på Skotska fastlandet. Får nöja oss med ett mer cafe liknande etablissemang. Sen till sevärdhet nr. 4 på vår lista. Earls Palace mitt i Kikwall. Ligger granne med Bishops Palace. Tänker inte här veckla in mig i alla historiska turer kring dessa byggnader. Begrep dom knappt själv när jag läste alla skyltar etc. Skottarna har en lång och komplicerad historia och är duktiga på att visa upp den, men ibland orkar man bara inte ta till sig allt.


Dagen börjar lida mot sitt slut och vi bilar vidare. Tyvärr så missar vi den sista sevärdhet Maes Howe. En gravkammare som är den största på Orkney, byggda av 30 ton sandsten. Kan bara ses genom guidade turer och då klockan är över fem på eftermiddagen så hanns det inte med. Det fiffiga är att den familjebiljett vi köpte har inget bäst före datum så vi kan spara den till nästa gång.

Vi kör ner mot östsidan av Scapa Flow för att få en titt av de s.k. Churchill barriers. Under början av andra världskriget så byggde man helt sonika barriärer mellan öarna Burray och South Ronaldsay vilket effektivt förhindrade fientliga fartyg att komma in i Scapa flow annat än via det södra inloppert från Pentland Firth eller via det trånga Hoy Sound i väster.

Churchill barriers byggdes till största delen av italiensak krigsfångar. Dom hade nog en trots allt ganska dräglig tillvaro. På sin fritid fick dom bl.a. möjligheten att bygga sig en egen kyrka som än idag står kvar som ett minne över denna tid. The Italian Chappel, i stort sett byggt av skrot, skräp och betong men ett monument över mänsklig företagsamhet och hantverksskicklighet. Observera att det är inte kakel på innerväggarna, men det är målat så att det ser ut som det.

På 60-talet så renoverades kapellet genom överinseende av den italenska krigsfånge som var byggchef på den tiden det begav sig. Han mottogs då på Orkney med pompa och ståt och tillbringade flera veckor här.

Altarmålningen är en avmålning från en av de italienska soldaternas halsberlock.
No comments:
Post a Comment